lauantai 14. tammikuuta 2012

Hemmottelua viikonlopun aamuun

Herkuttelulakko on pitänyt, sokerisia herkkuja en ole tämän vuoden puolella suuhuni laittanut. Enkä muuten suolaisiakaan. Arkea olen tarponut tiukemmalla ruokavaliolla, jotta joku keväinen päivä omat farkut mahtuisivat taas jalkaan. Kerran viikkoon annan itselleni luvan herkutella erityisen hyvällä ruualla. Tänäaamuna päätin vaihtaa jokapäiväisen puuro-raejuustomoskan lämpimään aamiaisleipään. Kaikilla herkkupäällysteillä, luonnollisesti. Leivoin taikinan illalla, laitoin sen voideltuun vuokaan ja muovin alle jääkaappiin yöksi. Ja aamulla uuniin.

AAMIAISLEIPÄ
1-2 leipää (vuoan koosta riippuen)
1 tunti + nostatusaika yön yli

3 dl vettä
30 g hiivaa
1 tl suolaa
½ dl ruisjauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja
rasvaa vuoan voiteluun
seesaminsiemeniä vuoan "jauhottamiseen" (ei ollut, joten Juhokin tykkäsi)

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota veteen hiiva + sekoita joukkoon suola. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Älä vaivaa, taikina saa jäädä löysäksi.
2. Voitele vuoka + ripottele siemenet vuokaan. Kaada taikina vuokaan. Peitä vuoka + anna seistä jääkaapissa yön yli.
3. Ota aamulla jääkaapista, anna kohota lämpimässä ½ h.
4. Paista 200 asteessa, 30-40 minuuttia, keskitasolla. Anna jäähtyä vuoassaan hetken.
5. Kumoa, tarjoa lämpimänä.

Ohje on kotivinkistä. Ja nyt kun olen sitä kerran kokeillut, uskallan seuraavalla kerralla hiukan soveltaa: ainakin osan vehnäjauhoista korvaan muilla, vähemmän valkeilla jauhoilla.

1 kommentti:

Minna kirjoitti...

Kiitos vinkistä!
Pitääpä kokeilla huomiseksi tuota, jos vaan muistaa....