lauantai 3. marraskuuta 2012

Mökkiremppaa

Mökki on laitettu talviteloilleen, vene viety talvisäilöön ja tänä vuonna pelastusliivit eivät jääneet homehtumaan veneen bokseihin. Mökkikiintiö tuli täyteen, mutta eiköhän se taas viimeistään uuden vuoden tienoilla taas ala; se haaveilu mökille pääsemisestä.
Tämä kesä oli ensimmäinen remonttikesä mökillä. Työleiristä ei kuitenkaan tarvitse puhua, sen verran mukavuudenhaluisia immeisiä kuin ollaan ;) Sitä edellinen kesä meni univelkojen kuittailuun ja mökkiviikonloput tehokkaasti huilailuun, kun kävin leipomolla töissä rahoittaakseni silloisen työhuoneremontin kotona.
Toisessa kuvassa näkyy mökin "heikko kohta": tuo ikkunan alunen oli jo ostohetkellä lahonnut ja luulenpa, että juuri se karkoitti monet kilpailevat ostajaehdokkaat. Reikä seinässä ja lahonneet ikkunanpuitteet hirvittivät meitäkin, mutta koska talossa sisällä tuoksui "kuivalle" ja saari oli muuten unelmiemme täyttymys, uskalsimme tehdä ostotarjouksen. Iskä ja kirvesmiessetä tutkivat seinää ja totesivat, että hirsiä ei tarvitse vaihtaa, vain seinäpaneeli ja hirren pinta ovat lahonneet tuolla sään pieksemällä seinällä.
Paneelien alta löytyi punamullattu hirsiseinä, jonka tekijä oli kaivertanut seinään oman puumerkkinsä. Eristeenä oli käytetty sammalia ja varpuja.
Lahonneet puuosat poistettiin siten, että seinään jäi vain tervettä puuta. Kolot koolattiin ja täytettiin eristevillalla.
Uutta 25 cm:ä leveää paneelia ei ollut liian helppo löytää.
Onneksi paikallinen, Enolainen höyläämö teki meille sitä, kun ensin hommasimme riittävän leveää lautaa Liperistä, toiselta höyläämöltä raaka-aineeksi. Vanhat, käsintaotut naulat suoristettiin ja paneelit paukuteltiin seinään. Maalaus ja ikkupuitteiden korjaus ovat sitten tulevan kesän projekteja.
Purkamisen teimme itse, tai lähinnä Antti teki. Rakennusvaiheessa kirvesmiessetä ja iskä ottivat komennon.

On se vaan onni,että on sukulaisia, jotka osaavat tehdä näitä hommia ja samalla saamme kullan arvoista tietoa & taitoa vanhan talon kunnostuksesta.

Oppipoikana ja -tyttönä oppi menee perille aivan eri tavalla kuin kirjasta lukemalla.

1 kommentti:

Minna kirjoitti...

Hyvältä näyttää!
Kyllä nuo samaiset sedät ovat osoittautuneet mahtaviksi ammattilaisiksi.... Lämmin on kotosalla kölliä, kun tietää miten oma talo on rakennettu ja ketkä sen on rakentaneet!