lauantai 7. tammikuuta 2012

Hyvää ruokaa kasviksista!

Olen jo kauan mietiskellyt, jotta miltähän se tuommonen soijarouhe maistuisi? Juu-u, ei ole luvassa kasvissyöjäksi muuntaumista tms. mutta ilmiö nimeltä karppaus on laittanut miettimään, että jos hirmuisen moni vaihtaa perunansa lihaan, niin se ei välttämättä ole pelkästään hyvä juttu. Yhden lihakilon kasvattamiseen kuluu monta kiloa sitä kasvisperäistä evästä. Hmm... Entäs sitten tuo soijarouhe, ei se taida ihan jalostamatonta kamaa tuolta lähipellolta olla? Jotta kenenkä omatunto se loppujen lopuksi puhtain on? Ehkä on vaan parempi olla miettimättä sen syvällisempiä ja nautiskella hyvästä ruuasta. Ja jos samalla saa opetettua lapsille, että kasvisruoka on hyvää, niin se on aina positiivinen juttu!
Kotivinkistä poimin reseptin soijarouhebologneseen, jota voi käyttää pastakastikkeena, pitsan täytteenä, perunasoselaatikossa tai ihan missä vain keksii. Siellä missä tavallisesti käyttää bolognesetyyppistä jauhelihasoossia. Lisäsin ohjeeseen lorauksen häränlihafondia, kun pelkäsin... kasvisruuan makua. Ensi kerralla uskallan jättää sen pois ;) Hyvää oli!

KOTIVINKIN SOIJAROUHEBOLOGNESE

4 annosta

2 dl tummaa soijarouhetta
½ dl öljyä
n. 1dl vettä
2 rkl soijakastiketta

Tomaattikastike:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ l kasviksia raastettuna tai pilkottuna
(kokeilin porkkanaa, kesäkurpitsaa ja paprikaa)
2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä (ei ollu tähän hätään)
2 tl paprikamaustetta
1 tl timjamia
2 tl sokeria
mustapippuria
1 tl suolaa
500 g tomaattimurskaa
½-1 dl vettä

1. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää soijarouhe. Paista hetki.
2. Lisää vesi muutamassa erässä välillä sekoittaen. Vesi imeytyy soijarouheeseen ja rouhe turpoaa. Lisää lopuksi soijakastike. Siirrä rouhe toiseen astiaan ja valmista tomaattikastike.
3. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja pilko tai raasta valitsemasi kasvikset.
4. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää sipuli ja kasvikset. Kuullota sekoittaen. Lisää tomaattipyree ja mausteet. Sekoittele minuutin verran kuumalla pannulla.
5. Lisää lopuksi tomaattimurska. Huuhdo purkki vedellä ja kaada myös vesi pannulle. Anna hautua miedolla lämmöllä 3-5 minuuttia.
6. Sekoita soijarouhe valmiiseen kastikkeeseen.

Taitaa jauhelihan ostaminen vähentyä tässä taloudessa tämän kokeilun myötä.

Ei kommentteja: